Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 2016

Dnia15 marca 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbyła się VIII edycja Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Tęcza kolorów na talerzu.”

Jak sam tytuł wskazuje konkurs był nie tylko smaczny, ale też i bardzo kolorowy. Temat nie był łatwy pomimo tego, że uczestnicy mogli korzystać z pełnej gamy surowców. Umiejętność doboru, wykonanie oraz doprawienie poszczególnych elementów zestawów konkursowych okazała się trudna. Uczestnicy konkursu pracowali przede wszystkim na filetach z kaczki i kurczaka, schabie i rybach. Ciekawe były dodatki przygotowywane z dyni, zielonego groszku, batatów oraz różne rodzaje kolorowych sosów np. szafranowy, na bazie zielonej herbaty czy wiśniowy. W efekcie końcowym potrawy na talerzach były bardzo kolorowe i estetyczne. Smakowały również wyśmienicie.

W konkursie startowało 8 zespołów ze szkół gastronomicznych województwa lubuskiego: Zielona Góra, Nowa Sól, Gubin, Sulechów, Żary, Świebodzin, Iłowa i Szprotawa.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Eliza Budzyn i Amanda Krzyżostaniak, które przygotowywała mgr inż. Regina Kaszubska. Uczennice wykonały ”Halibuta z lawendą, mini cukinie z galangalem, sos szafranowy oraz czerwony ryż w gruszce”.
Nasze potrawy bardzo pięknie się prezentowały i w smaku były naprawdę oryginalne. Komisja miała trudne zadanie, aby wybrać najlepszy zespół, który pracował szybko, czysto i przygotował najlepszą potrawę. Niestety nie zawsze udaje się zająć miejsce na podium i w tym roku zajęliśmy V miejsce. Uczestnikom konkursu pozostały umiejętności, doświadczenie i moc wrażeń, a także dyplomy i nagrody rzeczowe.

Dodaj komentarz