Garnirowanie drinków

Garnirowanie (dekorowanie) drinków to kluczowy element sztuki barmańskiej.

Dzięki dekoracji szkła w którym podajemy nasz koktajl, o wiele lepiej się on prezentuje i smakuje.
Istnieje kilka głównych sposób garnirowania drinków:
- wisienki koktajlowe
- oliwki, limonka,
- cytryna, pomarańcze
- bita śmietana
- owoce egzotyczne
- liście mięty
- truskawki
- oszranianie szkła
Każdy bar powinien posiadać w swoich zapasach te składniki.

Na początek kilka cennych porad:
- najprościej dobierać dekorację do składników drinka,
- zawsze przed garnirowaniem koktajli umyj owoce i warzywa bieżącą wodą,
- warto najpierw przygotować sobie składniki dekoracji przed rozpoczęciem przyrządzania koktajli,
- zanim rozpoczniesz miksować drinki, warto przedtem potrenować sztukę garnirowania,
- zawsze używaj świeżych, czystych składników do dekoracji (w końcu przeznaczone będą do zjedzenia przez gości)

Oto efekty pracy uczniów klasy 3 TZ za zajęciach kółka barmańskiego.

Dodaj komentarz