V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny

Kuchnia fusion

Dnia 27 marca 2013 r. w naszej szkole odbędzie się

V  EDYCJA WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO

 pod hasłem ,, Potrawy mięsne w kuchni Fusion ”, w którym weźmie udział 7 szkół ponadgimnazjalnych.

KUCHNIĘ FUSION MOŻNA OKREŚLIĆ JAKO UMIEJĘTNE ŁĄCZENIE RÓŻNYCH KUCHNI ŚWIATA, ZARÓWNO POD WZGLĘDEM TECHNIKI GOTOWANIA, SMAKÓW, UŻYWANYCH PRZYPRAW, SUROWCÓW A KOŃCZĄC NA SPOSOBIE PODAWANIA.

 Aby gotować w stylu Fusion należy odrzucić utarte schematy i ograniczenia, a uruchomić wyobraźnię oraz być ciekawym i otwartym na nowości. Jest to bardzo ważne, gdyż kuchnia Fusion  daje nieograniczone możliwości tworzenia!

 Jeśli chodzi o korzenie kuchni Fusion, to szukać można ich w Ameryce XIX wieku, zamieszkałej przez emigrantów ze wszystkich stron świata. Dzięki czemu tradycyjne kuchnie narodowe zaczęto wzbogacać o przyprawy, czy produkty pochodzące z innych nacji. Bardzo duży wpływ na rozwój i oryginalność dań miały, zapożyczone z Dalekiego Wschodu egzotyczne przyprawy oraz sposób przygotowywania potraw. To właśnie przenikanie różnych kultur, tradycji, mieszanie smaków i tworzenie czegoś nietuzinkowego, czyni kuchnię Fusion tak niepowtarzalną. Wystarczy tak naprawdę uruchomić swoją wyobraźnię i puścić wodzę fantazji. Doskonale do kulinarnych eksperymentów nadaje się kuchnia śródziemnomorska, hinduska, czy chińska.  Obecnie bez trudu można dostać poszczególne składniki, czy przyprawy do danej potrawy.

Bardzo charakterystycznym daniem, które doskonale obrazuje przewrotność dań Fusion jest sushi po włosku. W jego składzie znajdziemy ryż risotto, sałatę rucolę, wołowinę oraz parmezan. Wszystko po zrolowaniu wygląda jak sushi, a smakuje jak risotto. W kuchni Fusion ogromne znaczenie ma także wygląd potrawy, im bardziej futurystycznie prezentuje się danie, tym lepiej! Zasady kuchni Fusion możemy zastosować nawet w zwykłej zupie pomidorowej. Gotujemy ją jak zawsze, używając świeżych pomidorów lub z puszki, na wywarze z jarzyn. Różnica pojawia się później, zamiast zwykłej śmietany dodajemy mleczko kokosowe. Następnie wszystko przyprawiamy szczyptą curry oraz ostrej papryczki chilli. Jeśli chcemy urozmaicić tradycyjny rosół, pod koniec gotowania dopraw go niewielką ilością startego, świeżego korzenia imbiru. Na przykład puree ziemniaczane, ugnieć razem z dojrzałym awokado. Jak widać „polskie Fusion” również istnieje.

 W kuchni tej łączy się tradycja z nowoczesnością.! Kuchnia Fusion to radość tworzenia! Kuchnia Fusion to kreatywne połączenia smaków kuchni Wschodu i Zachodu !  To mozaika stylów, kombinacja kolorów i zapachów !

 Choć z pozoru Fusion może wydawać się czymś banalnie prostym, by stworzyć oryginalne dania trzeba sporej wiedzy, wyczucia i prawdziwego kunsztu. By smaki do siebie pasowały i jednocześnie tworzyły nową jakość, niekiedy trzeba dojść metodą prób i błędów. W tym wielokulturowym trendzie niezwykle istotna jest także forma podania dań. Im bardziej futurystyczny i niecodzienny wygląd potrawy tym lepiej.

 Kuchnia Fusion to doskonała opcja dla tych, którzy do gotowania podchodzą jak do procesu tworzenia i nie boją się przy tym eksperymentować.

 Jeśli zatem nie przepadasz za utartymi schematami, masz bogatą wyobraźnię i chęć próbowania nowych rzeczy, ten trend z pewnością przypadnie Tobie do gustu.

Notatkę opracowała V-ce dyrektor Elżbieta Towarek

 

Program Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego  27 marca 2013 r

 Godz. 800

  • Przyjazd uczestników – budynek „A” szkoły ul. Piaskowa 53, 66- 100 Sulechów

- powitanie, śniadanie,

  • Losowanie 2 uczestników komisji konkursowej spośród opiekunów,

 Godz. 8 45

  • Losowanie numerów startowych/ stanowisk pracy.
  • Część pisemna – rozwiązywanie zadań testowych (20 min).

 Godz. 915

  • Przejazd do budynku „B” szkoły ul. Armii Krajowej 75, 66-100 Sulechów
  • Przygotowanie uczestników do konkursu.

 Godz. 1000

  • Rozpoczęcie konkursu.

 Godz. 1400

  • Zakończenie konkursu

 Godz. 1400 - 1500

  • Degustacja i ocena potraw przez Komisję
  • Obiad – stołówka szkolna bud. B – ul. Armii Krajowej 75

 Godz. 1515

  • Ogłoszenie wyników, wręczenie nagród, pożegnanie uczestników.

Dodaj komentarz