Ogólnopolski Tydzień Kariery – Gastronomia i Hotelarstwo w „Dwójce” 17.10.2017 i „Trójce” 19.10.2017

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Praktyki zawodowe w Niemczech – Ty też możesz tam pojechać!

Nasi zachodni sąsiedzi zachęcają do odbywania praktyk zawodowych w Niemczech. Zapraszają przyszłych hotelarzy i kucharzy do zakładów gastronomicznych i hotelarskich na terenie Łużyc. Zaproszenie skierowane jest przede wszystkim do uczniów klasy 3TZ i 3THM, którzy w maju 2018r będą odbywali praktyki zawodowe, ale również do uczniów pozostałych klas jak i absolwentów.

W maju 2017r uczeń klasy 2THM Patryk Lewicki skorzystał z takiej możliwości i odbył praktykę w Congresshotel w miejscowości Hoyerswerda. Inicjatorem tego przedsięwzięcia był pan Alf Wallner- dyrektor ZUSAK Akademie Hoyerswerda. Opiekę nad projektem ze strony polskiej sprawowała pani Iwona Pierzchlewska- Tomaszewska oraz dyrektor naszej szkoły pan Jerzy Rozynek, a ze strony niemieckiej pani Angelika Jahn.

Patryk cztery tygodnie pracował w hotelu – części hotelowej i gastronomicznej. Było to dla niego duże wyzwanie nie tylko językowe. Wiele się nauczył od niemieckich pracowników. Pierwszy tydzień Patryk był przy wydawaniu śniadań. Uczył się nakrywania do stołów oraz doskonalił umiejętności przygotowania bufetu śniadaniowego. W drugim tygodniu szkolił się w obowiązkach pracy barmana i kelnera- dobór szkła do napojów, przygotowywanie napojów oraz profesjonalne noszenia talerzy i tac. Następne dwa tygodnie przeznaczone były na prace biurowe oraz obsługę gości w recepcji. Przez cały okres pobytu miał zapewnione noclegi w mieszkaniu dla praktykantów i wyżywienie.

Oprócz pracy Patryk miał czas i na atrakcje – ZOO, basen oraz zwiedzanie okolicznych miast. Poznał historię i piękne legendy regionu łużyckiego. Zauważył wielkie możliwości jakie stwarza region łużycki.

Patryk wiele nauczył się od niemieckich pracowników. Podwyższył swoje kompetencje językowe. Cieszymy się, że wrócił do szkoły bardzo zadowolony i chce zachęcić swoich kolegów do odbywania praktyk w Niemczech!

opiekun Iwona Pierzchlewska-Tomaszewska

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Współpraca polsko- niemiecka

W dniach 26-28.09.2017r dziesięcioro uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich miało możliwość uczestniczenia w wyjeździe do Niemiec w ramach programu współpracy Fundusz Małych Projektów „Interreg Polska – Saksonia”.

Fundusz ten ma na celu realizację przedsięwzięć „people – to – people”, a także intensyfikowanie współpracy transgranicznej we wszystkich obszarach współpracy życia społecznego. W szczególności wspierane są spotkania i wymiany grup dzieci i młodzieży.

W Hoyerswerdzie bardzo serdecznie przywitał nas dyrektor placówki Konrad Zusak Akademia Hoyerswerda. Przedstawił nam program naszego pobytu i zachęcał do poznania pięknych okolic. Łużyce jest to kraina historyczna leżąca częściowo w Niemczech i częściowo w Polsce, położona między Kwisą i Łabą, zamieszkana przez Serbołużyczan, Niemców i Polaków.

Górne Łużyce położone są w trójkącie trzech państw: Niemiec – Polski – Czech, znajdują się więc w samym sercu Europy. Wielką atrakcją jest Łużycka Kraina Jezior (Lausitzer Seenland)- największy stworzony przez człowieka krajobraz wodny i wypoczynkowy w Europie. Mieliśmy możliwość zobaczenia po raz pierwszy bardzo nowoczesnych domków na wodzie.

Serbołużycka kultura z jej bogatą tradycją kultywowana jest w tym dwujęzycznym regionie między Budziszynem (Bautzen), Kamieńcem (Kamenz), Wojrowicami (Hoyerswerda) i Slepo (Schleife). Przy pięknej i słonecznej pogodzie zwiedziliśmy Bautzen i Hoyeswerdę. Nazwy ulic w tym regionie widnieją w dwóch językach – niemieckim i łużyckim.

Mieliśmy możliwość obejrzenia restauracji „Westphalenhof” , hotelu „Zum golden Adler” i pensjonatu „Spree Pensjon”. Właściciele i pracownicy tych obiektów z wielką pasją opowiadali o swojej pracy i serdecznie zapraszali naszych uczniów do odbywania praktyk. Spotkaliśmy się i rozmawialiśmy z polskimi praktykantkami z Gubina, które były bardzo zadowolone z warunków odbywania praktyki zawodowej.

Duże wrażenie na uczestnikach wyjazdu wywarła wizyta w rodzinnym browarze „Frenzel” w Bautzen, gdzie mogliśmy zobaczyć jak produkuje się tradycyjne piwo.

Kształtujący Łużyce naród Łużyczan ze swoimi bogatymi zwyczajami jest symbolem żywej tradycji i gościnności. W skansenie Krabat – Muhle mogliśmy obejrzeć czarodziejski młyn, dawne łużyckie stroje, a przede wszystkim posłuchać przepięknej legendy o czarowniku Krabacie.

Wyjazd nasz był bardzo udany. Pomimo bariery językowej, staraliśmy się mówić po niemiecku, a Niemcy po polsku. Poznaliśmy wielu ludzi z pasją z Euroregionu, a także hotelarzy i gastronomów. Z pewnością nasi uczniowie będą chcieli pojechać w maju na praktyki aby poprawić swoje kompetencje zawodowe i językowe!

Opiekunowie : Iwona Pierzchlewska i Urszula Marszewska

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Szkolny konkurs gastronomiczny

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Kółko barmańskie

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Rok Szkolny 2017/2018 rozpoczęty!

4 września rozpoczęliśmy nowy Rok Szkolny 2017/2018.

W tym roku czeka nas wiele zmian. Rozpoczęło się wdrażanie reformy oświaty. Na mocy ustaw 4-letnie technika stają się 5-letnimi technikami, a w miejsce szkól zawodowych pojawią się dwustopniowe szkoły branżowe:
- od 1 września 2017 r. rozpoczyna się przekształcanie zasadniczych szkół zawodowych w 3-letnie szkoły branżowe I stopnia
- od 1 września 2019 r. ruszają 5-letnie technika (uczyć się w nich będą uczniowie po 8-letniej podstawówce)

W pionie gastronomiczno- hotelarskim w CKZiU utworzono dwie klasy pierwsze: technikum – I TZ oraz branżową I BA.

Wychowawcami klas gastronomicznych i hotelarskich są nauczyciele:
TZ – Technikum – zawód technik żywienia i usług gastronomicznych
I TZ – mgr Anna Stelmaszczyk
II TZ – mgr Anna Smolik
III TZ – mgr Mirosław Kędziora
IV TZ – mgr Anna Kuczyńska
TH Technikum – zawód technik hotelarstwa:
III THM – mgr Ewa Hołub- Aboulker
IV TH – mgr inż. Jolanta Filocha- Majewska

Z – Zasadnicza Szkoła Zawodowa, B – Branżowa Szkoła 1 stopnia – zawód kucharz:
I BA – mgr Marta Korzyb
II ZA – mgr Ligia Przybysz
III ZKW – mgr Katarzyna Ziobrowska

Przedmiotów zawodowych uczą nauczyciele:
- mgr inż. Sylwia Białobrzycka
- mgr inż Jolanta Filocha Majewska
- mgr inż Regina Kaszubska
- lic. Wojciech Kouhan
- mgr inż Magdalena Krystowska
- mgr inż Urszula Marszewska
- mgr inż Elżbieta Towarek

W tym roku szkolnym uczniowie będą mogli sprawdzić swoje wiadomości i umiejętności w wielu szkolnych konkursach:
- Konkurs gastronomiczny
- Konkurs barmański
- Konkursy o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie:
kucharz (w pionie klas zasadniczych i technikum)
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik hotelarstwa
- Konkurs z wiedzy o żywieniu

Uczniowie również będą mogli przygotowywać się i wziąć udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz w Olimpiadzie Wiedzy o Hotelarstwie.

Miłośnicy zdrowego żywienia mogą rozwijać swoje zainteresowania na kółku dietetycznym. W drugim semestrze będzie działało kółko barmańskie, gdzie uczniowie będą mogli wgłębić się w tajniki barmaństwa i nauczyć się sporządzania drinków bezalkoholowych i pięknych dekoracji.

W ramach projektu będą organizowane kursy i szkolenia dla uczniów – więcej informacji dostarczy doradca zawodowy pani mgr Ewa Helińska

Będziemy brali udział w Dniach Kariery Zawodowej organizowanych przez gimnazja oraz na Festiwalu Zawodów w naszej szkole.

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnej pracy!

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Festyn w ZS – 2.06.2017

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Szkolny konkus barmański

Dnia 25 maja 2017r w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie odbył się szkolny konkurs na „ Najlepszego Barmana”. Była to pierwsza edycja tego konkursu skierowana do uczniów klas gastronomicznych. W tym roku rywalizacja uczniów przebiegała pod hasłem „Soft drink – drink w blenderze”.

Cele konkursu:
• Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana;
• Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów;
• Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych;
• Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych;

Do udziału w konkursie zgłosiło się wielu chętnych zarówno z klasy 1 jak i 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Po ostrej selekcji do etapu finałowego zakwalifikowało się 4 uczniów: Kuba Ostrowski 2TZ, Natalia Snarska 2TZ, Katarzyna Nowak 2TZ, Adam Sarbok 2TZ. Wykonali oni wspaniałe kompozycje napojów z ciekawymi dekoracjami i nazwami drinków.

Napięcie sięgnęło zenitu kiedy nadeszła pora oceny organoleptycznej a następnie ogłoszenia wyników. Oceny drinków dokonywała komisja składając się z nauczycieli zawodu tj. Sylwia Białobrzycka, Regina Kaszubska i Urszula Marszewska.
Po burzliwych obradach jury ustaliło następujące miejsca na podium:
1 miejsce – Natalia Snarska 2TZ „ Letnie orzeźwienie”
2 miejsce – Katarzyna Nowak 2TZ – „Pinacolada”
3 miejsce – Adam Sarbok 2TZ – „ICE in Coffe Blast”
4 miejsce – Kuba Ostrowski 2TZ – „Bananowa słodycz”

Uczestnictwo w konkursie dało naszym uczniom wiele satysfakcji i zapału do pracy, bo na pewno nie poprzestaną na tym co już potrafią. Aby realizować się zawodowo trzeba nieustannie się uczyć i podejmować ciągle nowe wyzwania! A więc do zobaczenia za rok ;-)

Sylwia Białobrzycka

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Gastronomia na Festiwalu Zawodów w CKZiU

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Nasi uczniowie na „Targach wyposażenia gastronomii, handlu i biur” w Zielonej Górze

Dnia 22 marca 2017r. uczniowie kl.III ZKW uczący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w uroczystym otwarciu Targów WYPOSAŻENIA GASTRONOMII, HANDLU I BIUR SAS 2017 poszerzając wiedzę na temat nowości kulinarnych i nowych trendów w gastronomii, takich jak FRONT COOKING – czyli gotowania i smażenia bez okapu.

Uczniowie mieli możliwość degustacji dań sporządzonych w trakcie pokazu kulinarnego przez Kurta Shellera – znakomitego gościa targów. Degustowali również dania z pieców konwekcyjno-parowych, przepyszną kawę, lody, desery oraz świeżo wyciskane soki :)

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj