Miniprzedsiębiorstwo – 1.12.2017

Dzisiaj zaprezentowały swoje umiejętności – Paulina, Ala i Patrycja. Wszystkie ciastka sprzedane :)

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Miniprzedsiębiorstwo – 24.11.2017

Kinga, Andżelina i Patryk sprzedawali swoje wyroby: ciasto kokosowe, blok czekoladowy, kostkę kakaowa z bezami oraz babeczki waniliowe z czekoladą i babeczki orzechowe :)

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Miniprzedsiębiorstwo- 10.11.2017

Anita, Ada i Sandra upiekły i sprzedawały: rogaliki drożdżowe i półfrancuskie z masą makową, czekoladą i marmoladą oraz babeczki czekoladowe :)

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Wycieczka dydaktyczna TZ 7.11.2017

Dnia 08.11.2017r uczniowie klas 1, 2 i 3 TZ uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do zakładów gastronomiczno-hotelarskich: „Ostoja” w Chobienicach i „Navigator” w Zbąszyniu. W obydwu miejscach uczniowie mieli możliwość zapoznać się z pełną ofertą zakładów tj. gastronomiczną, hotelarską i rekreacyjną.

Obiekt Ostoja sąsiaduje z rozległym parkiem z bogatym drzewostanem liczącym 120-150 lat. Niektóre z drzew są pomnikami przyrody, między innymi platan rosnący w sąsiedztwie pałacu oraz trzy lipy. Z umiłowania natury, szacunku do ziemi i dobrze pojętej wiejskości narodziło się to unikalne miejsce. W odrestaurowanych zabudowaniach powstał obiekt, w którym zarówno ciało jak i dusza z łatwością osiągną stan błogości i relaksu. W przestrzeni dawnej stajni zaaranżowano basen, zaciszne gabinety spa, masażu oraz sauny. Dla miłośników koni przygotowany jest profesjonalny maneż i hala na których można doskonalić swoje umiejętności jeździeckie pod okiem doświadczonego instruktora. Bliskość lasów i jezior sprawia, że Ostoja Chobienice jest miejscem dla osób szukających spokojnego wypoczynku jak i entuzjastów aktywnego spędzania czasu.
Szef kuchni tutejszej restauracji zasłynął z genialnego ożywiania smaków, które królowały na wielkopolskich stołach przed wieloma laty. W zupełnie nowych odsłonach prezentuje doskonałe dania nadając im poza wspaniałym smakiem także niespotykaną wcześniej formę podania. Lokalne specjały takie jak złotnicki schab czy kaczka wielkopolska już dziś podbiły serca i podniebienia zarówno lokalnych odbiorców jak i osób, które dla tych smaków przemierzają dziesiątki kilometrów.

Drugim etapem naszej wycieczki był Kompleks Navigator Hotel i Konferencje. Navigator to miejsce nowoczesne, a zarazem klimatyczne- łączące elegancję i luksus z lokalną tradycją. Hotel położony jest tuż nad brzegiem jeziora Błędno, znajdującego się pod ochroną programu „Natura 2000”. Cisza i spokój to jedne z najważniejszych atutów tego miejsca, tak istotne dla pobytów wypoczynkowych czy spotkań biznesowych. Posiadają największą w okolicy bazę noclegową i konferencyjną – 54 pokoje o wysokim standardzie z tarasami i widokiem na jezioro oraz trzy multimedialne sale konferencyjne, mogące pomieścić do 200 osób. Ponadto w hotelu znajduje się sala bankietowa z możliwością organizacji imprez do 200 osób, restauracja z oszałamiającym widokiem i doskonałą kuchnią serwującą dania europejskie i regionalne, a także basen z jacuzzi i kompleksem saun.
W Zbąszyniu szefem kuchni jest absolwent naszej szkoły Adam Lelewer, który z wielką pasją i zaangażowaniem opowiadał o pracy kucharza a także w jaki sposób można w tym zawodzie osiągnąć wysokie umiejętności i pełen profesjonalizm. Zarówno dla nauczycieli jak również i dla uczniów był to dodatkowy miły akcent podczas naszej wycieczki.

Pomimo zmęczenia buzie wszystkich uczestników były uśmiechnięte i zadowolone. Z pewnością wielu uczniom poszerzyły się horyzonty zawodowe!

Opiekun wycieczki
Regina Kaszubska

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Szkolny konkurs gastronomiczny „Warzywa w mojej kuchni”

Dnia 7 listopada 2017 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie odbył się szkolny konkurs gastronomiczny pod hasłem „Warzywa w mojej kuchni”. W konkursie uczestniczyli uczniowie klasy 1, 2 i 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Uczestnicy wykazali bardzo duże zaangażowanie w pracy i sporządzili bardzo ciekawe i smaczne potrawy.Komisja miała niezwykle trudne zadanie i po długich obradach przyznano miejsca na podium:
1 miejsce – Natalia Snarska 3 TZ „Tort cukiniowo-czekoladowy”
2 miejsce – Regina Fornalczyk 1 TZ „Babeczki szpinakowe”
3 miejsce – Ewa Antecka 2 TZ „Zupa krem z dyni”

Stół na którym wyeksponowano konkursowe potrawy przygotowały uczennice klasy 2 TZ Julia Pietruszka i Paulina Raźna. Dziewczęta zadbały o najdrobniejsze szczegóły jesiennej dekoracji. Był naprawdę piękny!

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a „pierwszakom” życzymy powodzenia w kolejnych konkursach ;-)

Uczniów i pracowników naszej szkoły zachęcamy do skorzystania z ciekawych przepisów na jesienne, warzywne potrawy (receptury dostępne u p. Sylwii Białobrzyckiej).

Sylwia Białobrzycka

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Miniprzedsiębiorstwo „Ciasteczka”

Dzisiaj swoje ciastkarskie wyroby sprzedawały Ala, Paulina i Patrycja. W ekspresowym tempie sprzedały całą swoją produkcję: ciasto kokosowe, brownie, babeczki dyniowe i orzeszki!

W przyszłym tygodniu Anita, Sandra i Ada zapraszają wszystkich smakoszy słodkich wyrobów na rogaliki z makiem i czekoladą oraz czekoladowe babeczki :)

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Miniprzedsębiorstwo działa!

Nasza kawiarenka została otwarta!

Kinga, Andżelina i Patryk sprzedali wszystkie swoje wyroby- babeczki kokosowe, czekoladowe, waniliowe z czekoladą i cynamonowe. Zarobione pieniądze zostaną przeznaczone na zakup surowców na zajęcia gastronomiczne – sporządzanie potraw i napojów.

W przyszłym tygodniu pieką i sprzedają Ala, Paulina i Patrycja. Będą sprzedawały- ciasto kokosowe, brownie, babeczki dyniowe i orzeszki.

Zapraszamy w piątek 3 listopada na pyszne własnoręczne wyroby!

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Miniprzedsiębiorstwo – Cukiernia „CIASTECZKA”

Już dzisiaj w piątek 27.10.2017 rusza sprzedaż ciast, ciasteczek i babeczek sporządzonych na zajęciach z gastronomii przez klasę 3TZ. Uczniowie- Ada, Ala, Anita, Andżelina, Kinga, Paulina, Patrycja, Sandra i Patryk założyli mini przedsiębiorstwo i przez 6 tygodni Cukiernia będzie otwarta w każdy piątek. Będą na Was czekać od samego rana w holu, w „białej” szkole i sprzedawać swoje wyroby.
Zapraszamy do kupowania i oceniania zdolności naszych techników żywienia i usług gastronomicznych.

opiekunowie p. Lidia Fiedorowicz i p. Urszula Marszewska

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Wycieczka do Pałacu Wiechlice – 23.10.2017

Dnia 23 października 2017 uczniowie klas 3 i 4TZ oraz 3 i 4TH w ramach projektu „Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego w Powiecie Zielonogórskim” uczestniczyli w wycieczce do czterogwiazdkowego hotelu Pałacu Wiechlice koło Szprotawy.

Pałac Wiechlice to piękny obiekt znajdujący się w otoczeniu zieleni i dużej winnicy. Oferuje on nie tylko noclegi i wyżywienie, ale również rozmaite zabiegi lecznicze i kosmetyczne. Jest prawdziwą perełką lubuskiego hotelarstwa i takim tytułem został uhonorowany w 2012r. Stylowe wnętrza i bogata historia pałacu, w którym rezydowały wojska pruskie, carskie oraz francuskie z Napoleonem na czele, stanowią dziś o unikalności tego ośrodka na mapie polskich atrakcji turystycznych.

Pałac Wiechlice łączy w sobie historyczny urok z nowoczesnym, ekologicznym luksusem. Gościom oferują pełen wachlarz atrakcji:
- 11 luksusowych apartamentów w części pałacowej
- 36 komfortowych pokoi w oficynie
- restauracje, piwniczkę winną i bibliotekę pałacową
- salę balowo – konferencyjną mogącą pomieścić do 300 osób na konferencje i do 200 osób na wesela
- centrum Spa & Wellness
- kryty basen o powierzchni 60m2
- strefę saun
- profesjonalną siłownię i salę fitness oraz sprzęty wyszczuplające
- gabinety masażu i odnowy biologicznej
- gabinety kosmetyczne i zabiegowe (w tym także gabinety medycyny estetycznej)
- Golf Driving Range i tor łuczniczy
- boisko do siatkówki plażowej, plac zabaw
- wypożyczalnię rowerów i sprzętu sportowego
- wielohektarowy park z ponad 200- letnim drzewostanem, winnicą i stawem rybnym
- staw wędkarski
- plac zabaw i sala dla dzieci

Goście mają do dyspozycji cztery stylowe sale restauracyjne, w których są serwowane potrawy łączące tradycyjną kuchnię polską z kuchnią śródziemnomorską. Doświadczeni szefowie kuchni i pałacowi kucharze z najwyższą starannością przygotowują posiłki dopasowane do gustów,oczekiwań i wymogów gości. Zawsze świeże surowce pochodzą z najlepszych w regionie gospodarstw ekologicznych.

Pałac Wiechlice zrobił na nas wszystkich wielkie wrażenie. Byliśmy zadowoleni, że mogliśmy zobaczyć „od zaplecza” tak piękny i niepowtarzalny obiekt!

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj

Ogólnopolski Tydzień Kariery – Gastronomia i Hotelarstwo w „Dwójce” 17.10.2017 i „Trójce” 19.10.2017

Opublikowano Bez kategorii | Skomentuj