Wydarzenia/Important Events

Pierwszy tydzień pobytu na praktykach zawodowych w Hiszpanii!!
Grupa ośmiorga uczniów i uczennic naszej szkoły uczestniczy od kilkunastu dni w praktykach zawodowych zorganizowanych w ramach projektu EFS „”. Dzielą się oni na gorąco pierwszymi wrażeniami dotyczącymi zarówno pracy jak i pobytu w dwu atrakcyjnych turystycznie miejscowościach Zujar i Baza.
Agata Pacyna- pracuje w miejscowości Zujar, w kuchni i w barze hotelowym. Mam najróżniejsze obowiązki: przygotowanie stołu szwedzkiego, zmywanie, sporządzanie potraw. Do godziny około 11 pracuję z barmanką, a później pomagam przy przygotowaniu obiadów. Ludzie, którzy mnie otaczają mówią w większości tylko w języku hiszpańskim, ale jakoś się rozumiemy. Cieszę się z wyjazdów do Bazy i z możliwości kontaktu z drugą częścią grupy z Polski. Trochę męczące są dodatkowe zajęcia z języka hiszpańskiego w dniu wolnym, ale rozumiem , iż są niezbędne. Dostaliśmy zaproszenie do SPA od naszej szefowej. To jedna z miłych niespodzianek !!
Ania Sycz Pracuję w godzinach 9-15 w recepcji SPA, w hotelu Balneario w Zujarze. Zajmuję się rezerwacją pokoi hotelowych, zamykaniem kas po zmianach, rejestrowaniem grup przyjeżdżających do SPA, obsługą programów komputerowych wraz z całym sprzętem oraz udzielaniem informacji. Wolny czas mamy również zorganizowany przez naszych opiekunów.
Agata Zaleska pracuje w biurze turystycznym Oficina de Turismo w Bazie. Moje zadania to: dokonanie rezerwacji lub wyszukanie informacji potrzebnych do sporządzenia planu wycieczki np. obliczeniem kosztów jednodniowej wycieczki do Sevilli dla 50 osób. Główna trudnością podczas wykonywania zadań jest konieczność użycia języka hiszpańskiego, jednak radzę sobie z pomocą swojego szefa. Współpracownicy są naprawdę miłymi i pomocnymi osobami. Mimo problemów z językiem hiszpańskim, dajemy sobie radę.
Karolina Kołodziej- pracuje w Zujar Hotel La Alcanacja . Pracuję od 8 rano. Recepcję mam niedaleko – jakieś parę metrów. Recepcjonistki Pilar i Lola są bardzo miłe i obie potrafią mówić po angielsku. Same zaproponowały mi dodatkowo, naukę hiszpańskiego, na co się zgodziłam z chęcią. Pokazują mi jak obsługiwać program komputerowy, by zarezerwować pokój, jak przygotować pokój na przyjęcie gościa, jak wygląda check in i check out. Uważam, że robię duże postępy w krótkim czasie. Hiszpanie umożliwili nam bezpieczne przewozy taksówka na lini Zujar-Baza, tym samym mogliśmy odwiedzić naszych kolegów i koleżanki.
Karolina Miłoś - Moim stanowiskiem pracy jest kuchnia hotelowa Vienta del Sol w Bazie. Powierzane mi zadania polegają przede wszystkim na przygotowywaniu rozmaitych – często egzotycznych potraw np. Corne Picada. , paelle, Albondige oraz Bereguena Relliena –zadania wykonuję według poleceń szefowej oraz innych kucharek. Moja praktyka, jak do tej pory, przebiega prawie tak jak to sobie wymarzyłam. Z szefową dobrze się dogaduję. Moje kucharki są bardzo zabawne, tańczą i śpiewają, przytulają mnie i całują !!!
Kołakowski Marcin – Pracuję na stanowisku kucharz/pomoc kuchenna w restauracji hotelu Abadi w Bazie. Zajmuję się różnymi czynnościami: od szatkowania oraz mielenia kalmarów, krojenia warzyw oraz mięsa, a także smażenie jajek, krojenie mięs oraz warzyw, czy przygotowania różnych sałatek oraz wydawania zimnych potraw. Współpracownicy są bardzo mili i pomocni.
Przemek Machoniak pracuje w restauracji Los Cantaros w Bazie – Pierwszego dnia poznałem swoich szefów i opiekunów. Zapoznali mnie z miejscem pracy oraz współpracownikami. W następnych dniach powoli pokazywali mi i tłumaczyli jak sporządzać potrawy. Z dnia na dzień dostawałem coraz więcej zadań. Teraz zajmuje się przygotowywaniem zakąsek i dań głównych, a także pomagam przy deserach oraz dekoracji potraw. Szef dba o to, bym się jak najwięcej nauczył w trakcie pobytu tutaj. Pewnego dnia udało nam się odwiedzić Zujar.
Sergiusz Filipowcz pracuje w Bazie w restauracji Jardines las Concias. Zajmuję się różnymi rzeczami np. czyszczeniem langustynek, krojeniem owoców, szynki parmeńskiej bagietki itp. Pewnego dnia szef zabrał mnie na obiad ze swoją rodziną, gdzie poznałem syna kucharki oraz jego dziewczynę. Problem sprawia mi komunikowanie się w języku hiszpańskim jednak każdego dnia poznaję nowe słowa i zwroty.

Dodaj komentarz